Podcast VS Radio luisteren

podcast-vs-radio-luisteren

Je zult het met me eens zijn dat de manier waarop we naar muziek luisteren, de laatste jaren erg veranderd is, met streaming diensten zoals Spotify, Napster, Deezer, en websites zoals Youtube heb je al meer dan genoeg om uit te kiezen. Omdat er vandaag de dag zoveel manieren zijn om naar muziek te luisteren gaan we eens kijken naar wat nou de verschillen zijn tussen twee manieren van muziek luisteren die erg op elkaar lijken. We vergelijken Podcast vs Radio luisteren.

 

Podcast VS Radio luisteren.

Zelfs als je het alleen over radio hebt, dan kun je dit weer in verschillende segmenten opdelen, je hebt namelijk Online radio en FM radio, de meeste FM radiostations hebben ook een online stream, maar de meeste online radiozenders hebben geen FM stream. Dit is vrij logisch omdat het huren van een FM frequentie veel geld kost en het opzetten van een stream vrij eenvoudig is. Voor het gemak en de meest gebruikte vorm van radio luisteren is toch die via online radio zenders.

 

Radio luisteren.

Laten we beginnen met radio luisteren, het luisteren van online radio kan tegenwoordig vrijwel overal, de nieuwste auto’s zijn voorzien van online radio, je kunt vanaf je telefoon, tablet, iPad of elke ander computer device naar online radio luisteren. Sterker nog veel radiozenders hebben een eigen website waarvandaan je direct naar ze kunt luisteren, sommige hebben een app, en dan heb je nog de online radio luisteren verzamel pagina’s. Wanneer je online radio luisteren wilt, dan kun je in tegenstelling tot FM radio, kiezen uit miljoenen zenders wereldwijd, zo kun je opzoek gaan naar een radiozender die het beste bij je past, waarvan je echt alles wat er gedraaid wordt tof vind, de presentatoren helemaal in de smaak vallen en ga zo maar door. Tussen dit grote aanbod radio zenders zijn er altijd heel veel te vinden die bij je smaak passen.

 

Of het nou om muziek of informatie gaat er is genoeg aanbod, het enige nadeel van online radio en FM radio, is dat het niet op je wacht. Het gaat non-stop door en wil je bepaalde programma’s luisteren dan zul je de programmering moeten raadplegen om er op tijd bij te zijn. Dit in tegenstelling tot de podcasts, waarbij dit niet het geval is.

 

Podcasts luisteren.

Een podcast is een ondemand radioshow die je altijd wanneer jij dat wilt kunt opzetten om van het begin tot het eind te luisteren, daarnaast kun je een podcast net als je muziek pauzeren wanneer je dat wilt. Je hebt dus dezelfde voordelen als naar een online radio zender luisteren. Net als de vele radio zenders zijn er ook miljoenen podcast, en sterker nog de podcast wordt steeds populairder, zo draait het niet alleen meer om de informatie of de muziek die gedraaid wordt, maar ook om de host en DJ die de podcast presenteren. Dan heb je ze ook nog in allerlei soorten, ben je opzoek naar informatie over een bepaald onderwerp zoals sport, of misschien wel koken en bakken, misschien ben je wel een zwangere vrouw en wil je een podcast luisteren die speciaal voor vrouwen die in verwachting zijn wordt gemaakt, ook dit bestaat en is er. Wil je liever gewoon muziek luisteren met een DJ die af en toe presenteert en je wat achtergrond info geeft over de muziek en gerelateerde lifestyle zaken, dan is er genoeg aanbod.

 

Ook een podcast kun je altijd en overal luisteren vanaf elk apparaat, je kunt een podcast meestal vanaf de website van de podcast maker luisteren, maar er zijn ook complete directory’s waar alle podcast in worden verzameld zoals het podcast gedeelte in de iTunes store, maar ook Spotify is onlangs met Podcast begonnen. Ook heb je verschillende app’s waar je podcasts in kunt zoeken en zo naar je favoriet kunt luisteren en nieuwe ontdekken.

 

De beste podcast.

Zoals je ziet zijn de voordelen van een podcast erg groot, natuurlijk kun je een online radiozender opzetten voor het gemak en als achtergrond muziek, maar wanneer je echt naar kwalitatieve content wilt luisteren dan is een podcast toch wel een beter keuze. Ik ben zelf nogal in to de Elektronische muziek, waarin vooral Nu Disco, Deep House en House mij aanspreken, ik luister graag naar podcast en radio die deze stijlen draaien. Mijn favoriet is de radioshow “Dirty Disco Radio” Deze wordt elke week opnieuwe gepresenteerd door Kono Vidovic, die met zijn meer dan 20 jaar ervaring in de dance industrie de lekkerste muziek en informatie deelt. Elke week is het weer een genot om te luisteren naar wat bij betreft de beste podcast in Nederland op het gebied van Deep House.