Prosecco – veelzijdiger dan je denkt

Prosecco staat bekend als een feestelijk wijntje. Je drinkt het meestal om iets te vieren. Al was het maar het leven. Want dat is prosecco zeker: levendig. Fris, bruisend, zoetig en jong. Het wordt vaak gebruikt als minder kostbare variant van champagne. Omdat hij ijs en ijs koud het lekkerst smaakt en vanwege het lichte karakter van prosecco, wordt deze ook vaak geassocieerd met de zomer. Op zo'n lange lichte avond op een boot een flesje prosecco open laten knallen is echt een zomers genot. Maar prosecco is er in zoveel soorten en maten dat de verschillende varianten ervan eigenlijk geschikt zijn voor meerdere gelegenheden. Prosecco is veel meer dan een luchtig slokje bij een feestje. Natuurlijk komt hij als aperitief uitstekend tot zijn recht, maar ook bij de maaltijd kan prosecco stralen als een lichtgele transparante ster die op ontploffen staat. Het combineert fantastisch met lichte gerechten als vis en salade. Er zijn ook zoetere varianten van prosecco, die het geweldig doen als dessert wijn. Maar wist je dat er ook prosecco bestaat die helemaal niet voorzien is van koolzuur? Deze zogenaamde prosecco spento of prosecco tranquillo wordt tot op heden vooral in Italië veel gedronken en weinig geëxporteerd. Toch loont het de moeite om ook hiervan eens een flesje te proeven. Deze is namelijk erg veelzijdig.

Prosecco kiezen

Wat prosecco prosecco maakt, is het gebruik van een bepaalde druivensoort, de glera, die steeds vaker de prosecco-druif wordt genoemd. Als de prosecco afkomstig is uit de Conegliano-Valdobbiadene streek in Italië heb je de meest oorspronkelijke variant te pakken, maar ook een handvol andere streken mogen de naam prosecco voeren. De smaak kan van streek tot streek variëren en ook het productieproces kan verschil voortbrengen. Laat je je hierover goed informeren in de wijnwinkel.

Kijk een keertje op http://enoteca-sprezzatura.nl voor alle mogelijkheden van het bestellen van wijn op het internet.

1